Aşıda tedarik sıkıntısı

Mersin Tabip ve Eczacı Odası yaşanan sıkıntıya dikkat çekti

İlk Yayın : 23 Mart 2021 – Son Güncelleme 23 Mart 2021, 12:36

Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen ile Mersin Eczacı Odası Başkanı Özgün Sağır, Covid-19 aşısında yaşanan sıkıntıya dikkat çekerek gerekli önlemlerin zaman geçirilmeden alınması çağrısında bulundu.

RAKAMLAR 100-150 BİNDE KALIYOR

Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, ülke genelinde aşı tedariki nedeniyle sıkıntı yaşandığını belirterek bu nedenle günde 500 bin aşı yapılması gerekirken 100-150 bin aşı vurulduğunu kaydetti. Türkiye’de şu ana kadar yapılan aşının 13 buçuk milyon doz olduğunu anlatan Antmen, “Bunun dışında Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı bir açıklama yok. Bu miktar çok az. Bu rakam 6 buçuk milyon kişiye çift doz aşı demektir. Türkiye’de aşı yapılması gereken en az 60 milyon insan var. Şu an Türkiye genelinde çok az aşı var. O yüzden hala aşıları 63 yaşa kadar yapıyorlar” dedi. Sağlık Bakanlığı’nın aşı politikasının yanlış olduğunu düşündüklerini belirten Antmen, “Serbest Bölge’de, ağır iş yerlerinde çalışanların, öğretmenlerin aşılanmasını istiyoruz ama bunu yapmıyorlar. Kendi kafalarına göre bir aşı politikası çizmişler. Günde 500 bin aşı çok rahat yapılacakken Türkiye’de günde 100-150 bin aşı yapılıyor. Bu politika ile Mersin’de aşı sıkıntısı yok gibi. Bugün Sağlık Müdürlüğü tüm aile sağlığı merkezlerine aşıları dağıtmış. Bazı kişilere birinci doz, bazı kişilere ikinci doz aşıları yapılıyor. Yaşa göre yapılıyor. Birinci doz aşıyı yaptırmış fakat ikinci doz aşıyı yaptırmamış olanlarda var. 63 yaş üzerlere de yapıyorlar. Onların bazılarına birinci doz aşı yapıyorlar. Şu ana kadar öğretmenler, hizmet sektöründe çalışan aşırı kalabalık yerlerde çalışan, liman, Serbest Bölge, sanayi gibi ağır işlerde çalışan toplu işyerlerinde çalışanlara henüz yapmıyorlar. Günde 500 bin aşı yapılması gerekirken 100-150 bin arası aşı yapılabiliyor” diye konuştu.

“AŞILANMASI GEREKEN 60 MİLYON İNSAN VAR”

Genel anlamda aslında aşıda Türkiye’nin tedarik sıkıntısının bulunduğunu vurgulayan Antmen, “Benim bildiğim hala 13 buçuk milyon doz aşıdayız. Bunun dışında Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı bir açıklama yok. Bu açıdan bu rakam çok az. Bu sayı 6 buçuk milyon kişiye çift doz aşı demektir. Türkiye’de aşı yapılması gereken en az 60 milyon insan var. Şu an Türkiye genelinde çok az aşı var. O yüzden hala aşıları 63 yaşa kadar yapıyorlar. Okulları açtılar hala öğretmenleri aşılamıyorlar. Tedarik sıkıntısı olmasın diye aşılanacak hedefi az koyuyorlar.  Hedefi az koyunca tedarik sıkıntısı olmuyor gibi ama aşılanması gereken çok insan var. Türkiye genelinde tedarik sıkıntısı var” ifadelerini kullandı.

“BİRİNCİ DOZ YAPTIRMAK ÇÖZÜM DEĞİL”

Mersin Eczacı Odası Başkanı Özgün Sağır da Covid-19 aşısı ile ilgili tedarik sıkıntısı yaşandığını belirtti. Aşı süreci ile ilgili Tanık Haber’e açıklamada bulunan Sağır, 65 yaş üstü dışında aşılama çalışmaları ile ilgili henüz bir değişikliğin olmadığını söyledi. Yeterli aşının bulunmadığını anlatan Sağır, şöyle devam etti: “Bir de şöyle bir durum var. Birinci doz aşısı yapılıp ta ikinci doz aşıyı bekleyen yaklaşık 3 milyon insan var. Bu insanlarında aşılanması lazım ki ondan sonra yeni aşılar yapılsın. Herkesin birinci doz aşısını yapmak bir çözüm değil. Önce birinci dozları yapılan insanların ikinci dozunu yapmak gerekiyor. Daha 3 milyon civarında insan ikinci dozu bekliyor. Aşı ile ilgili tedarik sıkıntısı var. İkinci doz tamamlandıktan sonra 60 yaş üstü için aşılamanın başlayacağı söyleniyor. Birde 60 yaş ile birlikte söyledikleri bir program daha vardı. Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı’nda görevli asker polislerin aşılanacağını söylüyorlardı. Daha bunlarda sırada bekliyorlar. Beraberinde cezaevleri bekliyor. Adalet Bakanlığı bekliyor. Eğitim sektörünün aşılanacağını söylemişlerdi ama şu anda bunların hepsi durdu. Öğretmenlerle ilgili de bir aşılanma yok.”

“GEÇİŞ SENDROMU NEDENİYLE PROBLEM YAŞIYORUZ”

Başkan Sağır, aşı üretimine ağırlık verilmesi nedeniyle diğer ilaçların tedarikinde sıkıntı yaşandığı ve ilaç firması Pfizer’in bu konuda hastaneleri uyardığı yönünde haberlerin yer aldığının hatırlatılması üzerine, ise şu değerlendirmede bulundu:
“Pfizer’ın uyarısı ile ilgili Mersin için şu anda bir ilaç sıkıntısı yok. Ama bu genel her zaman konuştuğumuz artık geçiş sendrom problemleri yaşadığımız bir süreçteyiz. Bu da hep şubat ayına denk gelirdi zaten. Şubat öncesi ve sonrasında kısmen var. Tabi bu yıl ki gelmesi gereken oranda yüzde 26.7 iken yüzde 20 oranında gelmesininde bir etkisi oldu. Şu an şubat öncesine göre baktığımız zaman ciddi bir sıkıntı yok. Var ama ciddi boyutta değil. Genel ilaçlarla ilgili her yıl şubat ayında euro kuruna göre güncelleme yapıyorlar. O yüzden 20 Şubat’tan önce yine ağırlık kazanmıştı ilaçların sayısı ya da bulunabilirlikleri ile ilgili. Ama 20 Şubat’ta fiyat güncellemesi yapıldı. Euro güncellemesi yapıldıktan sonra o sıkıntı azaldı. Ama hala ithal ilaçlardan kaynaklı sıkıntı var mı var ama bu aşıdan kaynaklı değil. Aşı ile orantılı bir durum değil. Çünkü firmaların aşı birimleri ayrı. Bu aşıyı üretin firmalar 2-3 tane. Pfizer ve Biontech yaptığı aşı ile de kendi ürünlerinin piyasaya sürülmesi ile ilgili bir sıkıntı yok.”

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu