80 milyon kişi mülteci

İlk Yayın : 20 Haziran 2021 – Son Güncelleme 20 Haziran 2021, 11:24

Çukurova Göç-Der Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Güvenç, Birleşmiş Milletlerin (BM) raporlarına göre dünya genelinde yaklaşık 80 milyon insanın mülteci konumda olduğuna dikkat çekerek, “Kamuoyunu göç ve mülteci konusunda duyarlı olmaya davet ediyoruz” dedi.

Başkan Güvenç, Göç Araştırma Platformu tarafından ilan edilen 14-21 Haziran Göçle Mücadele Haftası ve 20 Haziran Dünya Mülteciler günü dolayısıyla il binasında açıklama yaptı.  14 Haziran 1934 tarihli Mecburi İskân Yasası’nın Şark Islahat Planın yasal dayanağı olarak 87. Yıl önce yürürlüğe girdiğini ifade eden Güvenç, “Günümüze kadar süren güvenlik eksenli uygulamalar, dönemsel süreçlere bağlı olarak zaman zaman ılımlı mesajlar verilmiş olsa da esas olarak çatışmalı süreç hep devam etmiştir” görüşlerini savundu.

“ÜRETİCİYKEN TÜKETİCİ KONUMA DÜŞTÜLER”

Sözlerini “Toplumun büyük bir kesiminde sosyal, siyasal, ekonomik ve psikolojik travmalara ve tahribatlara yol açmıştır. 90’lı yılarda 4 binden fazla yerleşim yeri tamamen ya da kısmen boşaltılmıştır. Kendi topraklarından üretici durumda olurken, şehirlerin varoşlarına savrulmuş, işsizlik, yoksullukla birlikte tüketici duruma düşürülmüştür” diyerek sürdüren Güvenç, bugün kentlerde yaşanan yoksulluğun, sosyal ve toplumsal sorunların, kültür çatışmalarının kaynağı ve sebebinin o yıllarda yaşanan göçler olduğunu söyledi.

 

“MÜLTECİLER PAZARLIK KONUSU YAPILDI”

Öte yandan BM’nin raporlarına göre dünya genelinde yaklaşık 80 milyon insanın mülteci konumunda olduğunu hatırlatan Başkan Güvenç, şöyle devam etti: “Mülteci sorunu ülkemizde de yakıcı bir sorun haline gelmiştir. 10 yıldır devam eden Suriye’deki savaş sonucu milyonlarca mülteci ülkelerini terk edip başta Türkiye olmak üzere dünyanın birçok yerine sığınmak zorunda kalmışlardır. Bu göç sırasında on binlerce mülteci sığınmacı göç yollarında, denizlerde yaşamını yitirmiştir. Mülteciler, gittikleri ülkelerde insanlık dışı muamelelere maruz kalmış, ayrımcılığa, istismara uğramış, yok sayılarak statüsüz bırakılmışlardır. En kötüsü başta AB olmak özere Uluslararası emperyalist ülkeler mültecileri, sığınmacıları politik malzeme olarak pazarlık konusu yapmışlardır. Başta Cenevre sözleşmesi olmak üzere uluslararası birçok sözleşmede göçmen ve mülteci hakları kalın çizgilerle belirtilmiş ve uluslararası hukukun güvencesi altına alınmıştır. Türkiye başta olmak üzere bu sözleşmelere taraf olan devletler, hukuksal sorumluluklarını yerine getirmemektir. Dünya Mülteci haftasına girdiğimiz şu günlerde, Göç Araştırma Platformumuzun ilan ettiği 14-21 Haziran Göçle Mücadele Haftası ve 20 Haziran Dünya Mülteciler günü vesilesiyle kamuoyuna göç ve mülteci konusunda duyarlı olmaya davet ediyoruz.”

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu